2013. május 20., hétfő

Végh-ág: Fóti kitérő

A közelmúltban igyekeztem a Végh- és a Viola-fán lévő, le nem zárt évszámokat megkeresni, azaz olyan személyeket felkutatni, akiknek a születési, a házasságkötési vagy a halálozási dátuma nem ismert. Így jutottam el Fótra.
Két Végh-lány is Fótról választott magának férjet. Érdekesség, hogy mind a lányok, mind pedig a férfiak édestestvérek voltak.
Végh János (1829-1889) és Zupka Julianna (1838-1924) leánya, Végh Erzsébet (1869-1942) 1889. augusztus 13-án, Alsónémedin ment férjhez Sztresznyák Sámuel és Matyasovszki Terézia fiához, Sztresznyák Mihályhoz (1868-1934). Szomorú tény, hogy az esküvő után 19 nappal a menyasszony édesapja elhunyt. Sztresznyák Mihály Fóton született, római katolikus vallású volt, akárcsak édesanyja, édesapja azonban az ágostai hitvallást követte; mészárosként és hentesként dolgozott Alsónémedin. A Sztresznyák Mihály-Végh Erzsébet házaspárnak több gyermeke is született, mind Alsónémedin. A fiatalabb Végh-lány, Mária (1874-?) 1893. október 3-án ment férjhez Alsónémedin a fóti születésű Sztresznyák Lajoshoz (1870-?), aki mészárosként dolgozott, apjához hasonlóan. Eddigi kutatásaim összesen egy fiúgyermeket találtak a házaspárnál.
A fóti római katolikus anyakönyvekben megpróbáltam visszakeresni a Sztresznyák-szülők házassági bejegyzését, azonban azt nem találtam meg. Véletlenül azonban megtaláltam Ybl Miklós építész és Lafite Franciska házassági bejegyzését 1851. január 30-ról. Érdekes, hogy a legtöbb internetes oldalon a feleség nevét Idának írják. Nem lehet azonban különös véletlen az itteni házasságkötés, hiszen Ybl Miklós tervei alapján épült a fóti Szeplőtelen Fogantatás temploma 1845-1855 között.

a fóti római katolikus templom

Érdekesség továbbá, hogy a Sztresznyák névvel egyik népszerű közösségi oldalon sem találkoztam, illetve az internetes kereső sem hozott ki érdemi találatot erre a családnévre, csupán a Stresznyákra, úgyhogy valószínűleg módosult a családnév írásmódja. Érdemes lenne azonban az anya családját (Matyasovszki) kikutatni, ugyanis lehetséges, hogy a valamikori felvidéki Mattyasócot birtokló Mattyasovszky-család leszármazottjáról van szó! A Mária Terézia-féle úrbéri összeírásban mindenesetre sem Matyasovszki, sem S(z)tresznyák névvel nem találkoztam Fóton és környékén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése