2021. május 1., szombat

Egy gyóni lány cselédkönyve, avagy egy érdekes dokumentum a munka ünnepén

A család- és helytörténeti kutatásban a személyi dokumentumoknak nagy jelentősége van. Információt adnak születésről, házasságról, munkahelyről.

Május 1-jén, a munka ünnepén bemutatom gyűjteményemből a gyóni születésű H. Opoczki Rozália 1930-ban, az alsódabasi járás szolgabírói hivatala által kiállított cselédkönyvét.


A fényképes "igazolványból" megtudhatjuk, hogy Rozália 1914-ben született Gyónon, evangélikus vallású családban. Édesapja H. Opoczki István, édesanyja Valentyik Teréz. Alacsony termetű, arca tojásdad, haja és szeme színe barna, orra rendes és az oltást is megkapta.


Cselédként első állomáshelye, Riedlmayer István műszaki tisztviselőnél volt a VIII. kerületben 1930. augusztus 4. és 1931. május 15. között. 1934-ig Budapesten szolgált, majd két pestszenterzsébeti munkahelye között az alsódabasi gyógyszerész nejénél dolgozott. 1937 nyarán mindössze egy hónapig cselédkedett Szentkirályi Béláné taksonyi állami tanítónőnél (kíváncsi vagyok, ma megengedhetné-e magának egy tanítónő, hogy cselédet/bejárónőt tartson).








A cselédkönyv az akkori havi fizetést is megemlíti (legtöbbször 20 pengő), aminek alacsony értékét jól mutatja, ha ismerjük a korabeli slágert: Havi 200 pengő fixszel, az ember könnyen viccel!

A dal itt meghallgatható:

https://www.youtube.com/watch?v=jBZnlq2Zg8g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése