2023. szeptember 8., péntek

Börtönpénzek a numizmatikai gyűjteményemben

A büntetőintézetekben több rab is lehetőséget kapott a régmúltban (is) a munkavégzésre, melyért fizetséget kaptak. A - jelenleg - legrégebbi ismert magyarországi börtönpénzt a XIX. század második felében használták a szamosújvári fegyintézetben.

Az 1979. évi 11. tvr. szerint az elítéltek munkavégzésre kötelezhetők voltak két fő formában. Az egyik a minden fegyintézetben alkalmazható - házon belüli - foglalkoztatás, például konyhai munkára, takarításra. Ez díjazás nélküli, de jutalom adható volt érte. A másik lehetőség az igazságügyi tárca felügyelete alatt működő börtönvállalatokban végzett munka volt, ahol az elítéltek - megfelelő biztonsági feltételek mellett - teljesítményhez kötött ellenértékért dolgoztak. Az így megkeresett pénzt aztán a helyi kantinban lehetett levásárolni. Szükségpénz/pénhelyettesítő-gyűjteményemben több ilyen fizetőeszköz is található, ezek mutatom most be.

A többféle foglalkoztatási formából is adódik ezen börtönpénzek elnevezési sokszínűsége: utalvány, kiétkezési utalvány, vásárlási utalvány, bon, mozgóbér. Készültek papírból, kartonpapírból, műanyagból vagy éppen fóliázva is gyártottak néhányat. Sokféle változatot lehet belőlük összegyűjteni: sorszámozott-sorszámozatlan, pecsételt-pecsét nélküli, aláírt-aláíratlan és ezek kombinációi.

Felhasználási idejüket a legnehezebb meghatározni, ugyanis a beváltást/juttatást nem volt érdemes ráírni, mert akkor nem volt többször felhasználható. Ettől függetlenül volt, ahol így használták (például Sopronkőhida). A konkrét kiadást a gyűjteményi darabjaim közül kettőnél ismerem: a kalocsai műanyag bonokat 1996. szeptember 1-jétől, míg a fóliázott kecskemétieket 1997. november 1-jétől használták.

Tudtommal manapság már egy, a bankszámlához hasonló elektronikus nyilvántartásban rögzítik a fogvatartottak keresetét a büntetés-végrehajtási intézményekben.

A fenti kis összegzéshez felhasználtam a Balaton Pál - Leányfalusi Károly - Takács István szerzőtrió által jegyzett Börtönpénzek című, 2001-es kiadványt, mely numizmatikai könyvgyűjteményem egyik becses példánya.


BALASSAGYARMAT


BARACSKA


BUDAPEST

KALOCSA



KECSKEMÉT

MÁRIANOSZTRA

NYÍREGYHÁZA


SOPRONKŐHIDA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése