2020. június 17., szerda

Az első alsónémedi orvos, dr. Magyary István


Az egészségügy a XIX. század elejéig falun egyet jelentett a gyógynövények ismeretével. A bölcs öregek tanították a fiatalokat, melyik virág mire jó, miből hogyan kell főzetet készíteni, hogy enyhítsen bizonyos fájdalmakat. Az abszolutizmus korának végén jelennek meg az Alsónémedi környéki településeken az orvosok. Ócsán már az 1850-es években is volt állandó orvos, Alsónémedin és Bugyin azonban egyidőben, 1861-ben kezdték meg működésüket a falvak első orvosai, Némedin dr. Magyary István.

dr. Magyary István fotója (saját gyűjtemény)

Magyary István 1836. augusztus 15-én a felvidéki Rimaszombaton született református családban.

Magyary István születési bejegyzése (1836)

Édesapja Magyary Mihály, édesanyja nemes Soós Julianna volt[1]. Szülei 1829. február 17-én házasodtak össze a városban. Az apa Molnár Erzsébet özvegyeként nősült, míg az anya árvaként állt az oltár elé; szülei (nemes Sós Miklós és Pap Erzsébet) akkor már elhunytak[2].

a Magyary-szülők házassági bejegyzése (1829)

Magyary a pesti orvosi egyetemen 1861-ben diplomázott, záróvizsgáit május 17-én[3] és július 17-én[4] tette le.

Magyary májusi záróvizsgái, például leíró bonctanból és gyakorlati sebészetből

1861. szeptember 20-án került hivatalosan Alsónémedire, mint községi orvos. 1861. november 27-én Alsónémedin feleségül vette a pesti belvárosi néhai Kolb Ignác leányát, Máriát[5]. Ekkor Alsónémedin, a 190. számú házban lakott a doktor (utcanevek ekkor még nem voltak jellemzőek a kisebb településeken). Ez a házassága gyermektelen maradt, s 1863. március 7-én megözvegyült Magyary.

Magyary doktor első házassági bejegyzése Alsónémedin (1861)

1873. október 5-én feleségül vette a budai születésű, de Alsónémedin lakó Borbély Karolinát, néhai Borbély József sebész leányát[6].

dr. Magyary István második házasságkötése (1873)

Első fia, István 1874. április 30-án született, azonban május 2-án elhunyt. Második fia szintén az István nevet kapta, s 1876. július 20-án született Alsónémedin. Mindkét gyermekének Veresmarthy József korábbi némedi református lelkész volt a keresztapja. A XX. század előtt szokás volt a családoknál, hogy ha egy utód még gyermekkorban meghalt, akkor a következő, azonos nemű gyermek az ő nevét kapja, némileg feledtetve így a szülőkkel korábbi gyermekük elvesztését.

Magyary doktort a mindennapi munka mellett a kultúra is érdekelte. Így nem meglepő, hogy 1900-ban, a Budapesten felállítandó Vörösmarty-szoborra - a Csenki Imre alsónémedi református tanító által - szervezett gyűjtésen is az adakozók között találjuk a község orvosát, 1 korona felajánlásával. Az adomány súlyát jól mutatja, hogy a falu összesen 32 korona 98 fillér gyűjtött össze. A kultúra mellett a helyi közéletbe is bekapcsolódott Magyary, hiszen az Alsónémedi takarékpénztár részvénytársaság elnökének választották 1909-ben. Hasonló tisztséget már korábban is betölthetett, ugyanis 1905-ben Kubányi Istvánnal együtt, mint Alsónémedi küldöttjei, részt vettek az Országos Központi Hitelszövetkezet küldöttjeinek kongresszusán, de presbiterként és tűzoltóparancsnokként is szolgálta egyetlen állomáshelyét.

Magyary doktor bizonyítványa Thier András alsónémedi katolikus pap részére az egészségügyi állapotáról (a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár gyűjteményéből)

dr. Magyary István viaszpecsétjének lenyomata

A település vezetői annyira tisztelték az idős orvost, hogy az életében egyedül itt praktizáló doktorra tekintettel nem engedték, hogy valaki is gyógyszertárat nyisson Alsónémedin, megfosztva így Magyaryt egy rendszeres jövedelemforrástól, a házi patikájából származó bevételétől. Így a környéken utolsóként, 1917-ben nyílhatott csak patika a faluban.

Dr. Magyary István községi orvos 1911. november 16-án hunyt el Alsónémedin érelmeszesedés következtében, a mai ótemetőben helyezték örök nyugalomra, sírját sajnos nem találtam meg. Özvegyének további sorsáról nem tudunk többet, csupán annyit, hogy 1931-ben még élt, Budapesten.

Egyetlen gyermekük, Magyary István kereskedőként, akkor még alsónémedi lakosként, 1909-ben Kőbányán vette feleségül a nagykőrösi születésű Kun Karolin magánzónőt[7].

az egyetlen fiú, István házassági bejegyzése a kőbányai anyakönyvben (1909)

A házasságkötés után Kőbányán, a Liget utca 28. szám alatt laktak. Az ifjabb Magyary borkereskedőként dolgozott a városban, a házasságából utód nem született. A világháború kitörésekor Magyary István 1914. október 10-én bevonult Péterváradra az 1. honvéd népfelkelő gyalogezred 5. századához, s december 12-én, a szerbiai visszavonuláskor nyoma veszett; hősi halottá 1920-ban nyilvánították. Sajnálatos, hogy a világháborús emlékműveken neve nem szerepel sem születési helyén Alsónémedin, sem utolsó lakóhelyén, Kőbányán.

A világon mindenhol emléket állítanak a települések saját, megbecsült tagjainak, s néhol közterületeket neveznek el utánuk, nincs ez máshogy Alsónémedin sem, ahol a Magyari utca őrzi a nevét. Bugyin dr. Abay Frigyes, Dabason dr. Lakos János orvosok neveit őrzi egy-egy utca.

utcanévtábla Alsónémedin
  
Egy kérdés felmerülhet még az olvasóban, hogy hogyan írjuk helyesen: Magyari vagy Magyary. Kutatásaim során azokat az iratokat vettem számításba, melyeken a doktor sajátkezű aláírása szerepel, aki nevét mindenhol y-nal, Magyary-ként írta.

Magyary István aláírása



[1] Rimaszombat református születési anyakönyv 1836/48. bejegyzés
[2] Rimaszombat református házassági anyakönyv 1829/13. bejegyzés
[3] SE 1c 11. kötet 269. oldal 212. sor
[4] SE 1c 11. kötet 285. oldal 263. sor
[5] Alsónémedi református házassági anyakönyv 1861/23. bejegyzés
[6] Alsónémedi református házassági anyakönyv 1873/14. bejegyzés
[7] Kőbánya polgári házassági anyakönyv 1909/12. bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése