2020. június 6., szombat

Hogyan védekeztek eleink járványidőben? - avagy az 1831-es kolerajárvány Bugyin


A mostani világjárvány elleni védekezés alaposan felforgatta eddigi életünket: a közösségi tereket bezárták, aki tud, távmunkában dolgozik, megszűnt minden kulturális tevékenység, az internet és a telefon adta lehetőségek ellenére az emberek igyekeznek elszigetelődni egymástól. A történelem folyamán – ahogy az emberiség egyre jobban benépesítette a bolygót – nem ez az első, s vélhetően nem is az utolsó járvány. Bugyi 1729-es betelepítése után az első nagyobb járvány, melyről információkkal is rendelkezünk, az 1831-es kolerajárvány volt. Annak próbáltam utánajárni, az akkor élt emberek hogyan próbáltak meg védekezni, hogyan akarták túlélni a megpróbáltatásokat.

A korabeli vidék életét mi sem adja vissza jobban, mint egy korabeli visszaemlékezés. Tíz évvel ezelőtt Szőke Kati néni (Bugyi, Új utca) odaadta elolvasni dédapjának, Kiss Ágoston jászladányi tanítónak a 815 oldalas kéziratát, melyben visszaemlékezik életére. Az írást Kati néni később a Jász Múzeumnak adományozta, ami ki is adta azt 2017-ben. A szerző személye azért is érdekes számomra, mert az édesanyja az alsónémedi születésű Végh Anna, aki két ősapámnak is nővére volt.

Jászladány 180 évvel ezelőtt is nagyban hasonlított Bugyihoz, azonos lélekszámmal, körülbelül 2 000 lakossal, alföldi kis településként ugyanúgy telt a nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozó emberek élete. A kolerajárvány kitöréséről így írt Kiss Ágoston: „Elküldé Isten öldöklő angyalát s meg tizedelteté, néhol meg harmadolta a föld népét az úgy nevezett Keleti Kolera vagy Epemirigy által. Városunkban épen Július hó kezdetén mutatkozott először, s irtózatosan dühöngött vagy hat hétig. Kezdve hasmenés és hányás, gyomor égés, reá minden tagjába görcsök, az áldozatok a leg irtóztatóbb kínok által kimerülve múltak ki.” Bugyin az első regisztrált eset augusztus 6-án volt.

A közigazgatás is próbált helytállni, már nyár elején szabályozták a mindennapi életet: „a polgári hatóság minden rendszabályokat megtett, melyet által hágni senkinek szabad nem volt személy kivétel nélkül. Megyei bizottmányok alakultak köztük főszereplők a csekély számú orvosok. Minden határon vasvillás emberek őrködtek minden község körül árkoltatott, s az árkon ki és be menni szigorúan tiltatott, a szó teljes értelmében betiltatott minden közlekedés.” A korabeli jegyzőkönyvek szerint a vásárokat szüneteltették, karanténházakat jelöltek ki Bugyin is a korábban a falun kívülről érkezők számára, a leveleket és a lakosságnál lévő papírpénzeket füstöléssel fertőtlenítették. A templomokat bezárták, csak szabadtéri miséket tartottak, azaz a korábban már a pestisnél bevált módszerrel próbálkoztak az addig ismeretlen betegség ellen – sikertelenül.

Az emberek egyre nehezebben viselték a korlátozó intézkedéseket, hiszen még a földekre sem mehettek ki, betakarítani a termést. Annál inkább nagyobb probléma volt ez, mert az előző két évben marhavész és aszály pusztított a Kárpát-medencében, az élelmiszerkészletek fogyatkoztak, így mindenki egy kis jót várt az 1831-es esztendőtől.

Bugyin a járvány idején még nem volt községi orvos; az első majd csak az 1861-ben Ócsáról ide érkező dr. Sámuel Lipót lesz, aki 1883-as haláláig gyógyította a betegeket. 1831 nyarán csupán egy seborvos, dr. Baumberger Jakab testesítette meg az egészségügyet, aki ráadásul csak egy hónapig dolgozott a faluban. A korabeli egyházi halotti bejegyzések sajnos csak felemásan segítik az elhunytak számának megállapítását, ugyanis abban az időben a zsidókat még nem anyakönyvezték, a katolikusok pedig csupán annyit írtak be az elhunytak mellé (az életkor és a házastárs/szülő neve mellé), hogy felvették-e az utolsó kenetet. Egyedül a református bejegyzéseknél olvasható a halál oka, ami alapján – a vallási arányokat figyelembe véve – következtethetünk arra, hogy körülbelül 80-an hunytak el Bugyin az 1831-es kolerajárványban, ami az akkori lakosság 4 százaléka. A 12 milliós Magyar Királyság negyedmillió áldozata közt találjuk a bugyi általános iskola későbbi névadóját, Kazinczy Ferenc költőt is, aki széphalmi otthonában hunyt el.

Kazinczy Ferenc is a kolerajárvány áldozatai között volt

A kolerazárlatot csak négy hónap után, 1831. október 3-án oldották fel, addig maradtak a szigorú intézkedések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése