2020. augusztus 19., szerda

A bugyi földbirtokos, Forster Kálmán testvérének ácsi kastélya


Bugyin áll a mindenki által csak vadászkastély-ként, Forster-kastély-ként emlegetett ház. A vadászkastély hajdani tulajdonosa, Forster Kálmán (1857-1910), mint a mezőgazdasági szakoktatás és kísérletügy megalapítója vonult be a magyar történelembe. Testvérei közül kiemelkedett a bárói címet szerzett Forster Gyula (1846-1932) jogi és műemléki szakíró, aki a Műemlékek Országos Bizottságának elnökeként, az MTA tagjaként alkotott maradandót. Nevét viselte a Forster Központ (2012-2016) és a 2000-ben alapított Forster Gyula-díj, ami egy, az épített és régészeti műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés.

Kálmán másik testvére, Forster Géza (1850-1907) Ács külterületén, Concóhátpusztán lakott feleségével kastélyukban 1878 és 1906 között. Dömötör Emmyvel (1864-1943) kötött házassága gyermektelen volt, így minden idejét a magyar agrárpolitikának s gazdaságának szentelte. A birtokon egy mintagazdaságot hozott létre Forster Géza, 309 hold szántó, 56 hold rét, 10 hold szőlő és 6 hold kertészet biztosította ennek alapját.  1892-ben például csak szőlővesszőből 20 000 darabot értékesített. Gazdaságát modern gépekkel szerelte fel, sertés-, tehén- és lóistálló, kovácsműhely is tartozott hozzá, húsz családnak adva ezzel biztos munkát. Mezőgazdasági és állatkiállításokon többször nyert díjat. Aktív közéleti tevékenységét mutatja, hogy az Országos Magyar Gazdasági Egyesület igazgatója (1891-1907) volt, elindította a Köztelek című szaklapot, részt vett a Hangya Szövetkezet és a Gazdák Biztosító Szövetkezete megalapításában.

Az épületet valószínűleg a Forster-cslalád építtette a XIX. század utolsó harmadában, majd vette meg 1906-ban gróf Degenfeld-Schonburg Ottó. Az 1947-es államosítást követően előbb az ácsi cukorgyár, az állami gazdaság, majd a mezőgazdasági kombinát tulajdonába került a kastély. A rendszerváltás után külföldi magántulajdonosé lett az épület, s bár többször is szóba került, hogy a mai igényeket is kielégítő szállodaként újul meg a kastély, az állapota ma már sajnos tragikus.

A közelmúltban került a helytörténeti gyűjteményembe egy kisebb hagyaték, melynek 1900 körüli fényképei megmutatják nekünk, milyen is volt az ácsi Forster-kastély fénykorában.

A kastély és a kert 120 évvel ezelőtt:



a kastély homlokzata

a kastély jobboldali frontja, előtte parkrészlet, jobb oldalon Forster Géza és felesége


oldalsó kocsibejárat, a kapuban Forster Gézáné, a kocsit hajtja Dömötör Béla



Forster Géza a komlóskertjében

A kastély mai siralmas állapota:











A kastély fali díszítése még itt-ott megmaradt:









Az egykori istálló napjainkban:








Fényképek:

Forster Géza stuttgarti fényképe a 20-as évei közepén

a kastély előtti parkban, balról jobbra:
Dömötör Béla, Kenessey Júlia, Pándy Erzsébet, Dömötör Ilona, Pándy László (asztalon), Kenessey Margit, Forster Gézáné, Pándy István

Gyászjelentések:

Forster Géza gyászjelentése (forrás: OSZK)

Forster Gézáné Dömötör Emmy gyászjelentése (forrás: OSZK)


Forster Géza síremléke a Fiumei úti sírkertben (nemmessze öccse, Forster Kálmán sírjától):






Videó a kastély 2020-as állapotáról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése