2020. december 29., kedd

A mai horvátországi földrengés margójára – avagy amikor Alsónémedin is mozgott a föld

Két hét híján 65 évvel ezelőtt, 1956. január 12-én csütörtökön 6 óra 46 perc 12 másodperckor földrengés rázta meg Magyarország középső részét. A főrengés fészke valószínűleg a Bugyi magasrögtől északra, az Alsónémedi-süllyedék és a Vörösvári-árok metszésvonalában lehetett, s a környék településeiben jelentős károkat okozott. Dunaharasztiban 3500 épületből 3144 megsérült, néhány haláleset és sebesülés is történt. Dunaharasztiban és Taksonyban 50-60 sírkő ledőlt, illetve elfordult, a kis mélységben levő ásott kutak majdnem kivétel nélkül homokosodtak. Taksonyban 3 centiméter széles repedés keletkezett a felszínen és néhány 4 centiméteres átmérőjű iszapkrátert is megfigyeltek.

A másnapi újságok címlapon hozták a tragédiát.

a Magyar Nemzet címlapi beszámolója

Alsónémediben 190 lakóház megsérült, 17 lakhatatlanná vált. A római katolikus Historia Domusban a plébános is megemlítette a földrengést, ugyanis pont a hajnali misét szakította félbe a természeti jelenség.

a Historia Domus bejegyzésének első része...

... és a második

A filmhíradó is beszámolt a földrengésről.

A helyreállítási munkákat azonnal megkezdték, tavasszal például 124 000 forint gyorssegélyt kapott a falu. A Népszava 1956. október 3-ai számában megjelent írás szerint a károk megállapítása, a pénz- és természetbeni segélyek elosztása nehézkes. Sőt, egyesek azt állították, hogy a támogatásokat sógorság-komaság alapján osztották szét, ami konfliktust szült a faluban. Az újjáépítés további fejleményeiről információink nincsen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése