2021. január 2., szombat

225 éve született Bugyin Gaál Ágoston, az 1848/49-es szabadságharc őrnagya

 
Gaál (néhol Gáll) Ágoston 1796. január 2-án született Bugyin, nemes Gaál Antal és Nagy Terézia fiaként, római katolikus családban. Keresztszülei Kováts József és Jeszenszki Mária voltak. Gimnáziumot végzett, majd 1814-ben közvitézként kezdett a hadseregben szolgálni. 1843-ban főhadnagy a 10. Vilmos huszárezredben. Felesége volt Podhoránszky Anna.
 
Gaál Ágoston születési bejegyzése a bugyi római katolikus anyakönyvben
 
1848 októberében ezrede Magyarországon állomásozó felével csatlakozik a honvédsereghez és alszázados lesz október 7-én. Később századkapitány ezrede tartalék századánál. 1849. február 14-én Debrecenben, mint rokkantat őrnagyi címmel nyugalmazzák. Május 31-én Kiss Ernő, mint a hadügyminiszter helyettese, későbbi aradi vértanú, kinevezte Eperjes város térparancsnokává; itt született meg egyetlen gyermeke, aki apja után az Ágoston keresztnevet kapta. Életének további sorsa egyelőre ismeretlen, vélhetően vagy a szabadságharc végén vagy azt követően nem sokkal elhunyt.
 
a Közlönyben is szerepelt térparancsnoki kinevezése (jobb alsó sarok) forrás: Arcanum

Felesége azonban újra férjhez ment, Baumbach Adolf császári és királyi ezredeshez, s 1886-ban Pozsonyban elhunyt, ott is temették el.
 
Podhoránszky Anna gyászjelentése (forrás: OSZK)
 
Egyetlen gyermekük, Gaál Ágoston, mint mérnökkari százados 1883. december 26-án Szombathelyen feleségül vette Horváth Idát. Érdekes, hogy Ferenc József 1886-ban katonai érdemkereszttel tüntette ki az ifjabb Gaált a budapesti új lovassági laktanya építéséért, míg az idősebb Gaál még ellen harcolt a szabadságharcban. 1894-ben ezredessé léptették elő, majd 1898-ban ezredparancsnok lett a báró Mollinary 38. gyalogezrednél. 1905-ben már vezérőrnagy, s a Vaskorona-rend kitüntetés birtokosa.
Hasonló fordulatokra a XX. századi magyar történelemben is bőven találhatunk példát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése