2021. november 30., kedd

Kiegészítés "Valentyik Ferenc: Halmos Izor, a dabasi születésű mecénás" című áprilisi cikkéhez

A Dabasi Újság 2021 áprilisi számában mutatta be Valentyik Ferenc helytörténész az alsódabasi születésű későbbi mecénás, Halmos Iz(id)or életét. Bevallom, előtte korábban nem hallottam még róla, azonban a cikk felkeltette érdeklődésemet. Egy kis kutatással sikerült kiegészítenem az ott leírtakat.

Halmos Izor arcképe a Tolnai Világlapban (forras: Arcanum Adatbázis)




Az első kiegészítés a születés pontos dátuma. A cikk szerint 1851-ben született, de pontos dátum nem közöl. Az izraelita, azaz zsidó vallású lakosság anyakönyvezését Magyarországon általánosan kötelező érvénnyel és hatállyal csak a Bach-korszakban, 1851 júliusában rendelték el a hatóságok. Az alsódabasi kerületben azonban már 1850. január elsejétől olvashatóak a születési anyakönyvi bejegyzések, vélhetően visszamenőlegesen kitöltötték azokat. Sorrendben a 9. bejegyzés szerint 1851. január 30-án Hay Bernát és Strasszer Lujza alsódabasi házaspár törvényes fia, Adolf Izidor megszületett. A törvényes kifejezés arra utal, hogy a szülők házasságban éltek. A szülésnél segédkező bábát Tusák Száli-nak hívták, míg a február 6-ai körülmetéléskor az alsódabasi lakos, Strasszer Salamon lett a komája (aki vélhetően a nagybátyja volt). Utólagos bejegyzésként szerepel még az az információ, hogy a gyermek 1901-ben – belügyminiszteri engedéllyel – Halmos-ra változtatta családnevét. Halmos Izidor édesanyjáról, Strasszer Lujzáról az egyéb iratokból azt sikerült kiderítenem, hogy ő is Alsódabason született, még 1830. június 12-én, Strasszer Salamon és felesége, Háni legelső gyermekeként.

Iz(id)or születési bejegyzésének első részlete (forrás: familysearch.org)

Iz(id)or születési bejegyzésének második részlete (forrás: familysearch.org)

A második kiegészítés inkább képi: kislányommal még tavasszal elmentünk a Kozma utcai zsidó temetőbe és lefotóztuk a – tényleg – kritikus műszaki állapotú síremléket. A Sárkány István építész tervezte sírról találtam egy korabeli fényképet, amin meglátható, hogyan nézett ki valamikor Halmos Iz(id)or síremléke.

A Halmos-sír egy régi képen (forrás: epiteszforum.hu)

A síremlék mai állapota saját fotóimon










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése