2022. május 23., hétfő

A kiskunlacházi zugiskola 1912-ben

A kiskunlacházi zugiskola esete kiválóan példázza azt a gondolkodásmódot, ami több mint száz éve jellemezte Magyarországot. A helyi református közösség lelkésze (és egyben az iskolaszék elnöke), Sárközy Sándor, 1912. június 8-án panaszt tett a vármegyei tanfelügyelőnek, miszerint a településen zugiskola működik. A magántanulók is fizettek tandíjat, ugyanúgy vizsgáztak, mint bejáró társaik, a jelzés a tanügyi igazgatás felé csak egy adminisztratív csörte volt, semmi más.

Sárközy lelkész jelzése szerint ugyanis ifjabb Papp János és testvére, Papp Kálmán gazdálkodók majorságaiban sok gyermek élt. Azért, hogy gyermekeik és a gazdaságaikban alkalmazott cselédek gyermekei is megfelelő oktatásban részesüljenek, egy állás nélküli okleveles tanítónőt nevelőnőként alkalmaztak. Egy helyiséget rendeztek be a legszükségesebb taneszközökkel János gazdaságában, hogy a gyermekek tanulhassanak. Kálmán majorságától mintegy 5 percnyi járásra volt az „iskola”.

A 12-16 tanköteles gyermek a kiskunlacházi református népiskola magántanulóiként szerepeltek és évzáró vizsgát tettek rendszerint június elején az iskolaszéki elnök, egy tanító és néhány iskolaszéki tag előtt. A lelkészt valamiért zavarhatta, hogy a református elemi iskolától messze lakó diákok magántanulóként, és nem bejáróként kapnak oktatást. Az iskola világi vezetője (igazgatója) ekkor Király Vilmos volt, de már ott tanított a helyi orvos leánya, Szabó Ágnes is.

A településen ekkor még csak a reformátusok nyitottak elemi iskolát, a katolikusok majd 1928-ban jutnak el eddig.

Elemi iskolai anyakönyv a századfordulós Kiskunlacházáról (forrás: saját gyűjtemény)

Az iskolai anyakönyv belső oldala (forrás: saját gyűjtemény)

A panasz végül célt ért - a vármegyei királyi tanfelügyelő 1912. július 1-jei levelében utasította a Közigazgatási Bizottságot, hogy zárják be az iskolát. A „zugiskola” további sorsáról nem tudunk, vélhetően utána már bejáróként tanulták tovább a gyermekek.

A megyei levéltárban sajnos nincsenek meg a kiskunlacházi iskolai iratok, naplók, így csak a helytörténeti magángyűjteményemben található naplókból egészíthettem ki - képekkel - a „zugiskola” történetét.

Az 1903/4-es tanév VI. osztályának naplórészlete (forrás: saját gyűjtemény)

Forrás: MNL PML IV. 415. Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegye Közigazgatási Bizottságának iratai (1876-1950) b/ általános ügyek III. kútfő oktatási ügyek 80. doboz 4502/1912 számú iratköteg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése