2022. május 29., vasárnap

Fejes Sándor I. világháborús hősi halott, akinek teste a bugyi temetőben nyugszik

Fejes Sándor 1890. január 21-én született Bugyin, Fejes András (1856-) földműves és Kis Fanni gyermekeként, református családban. Születése után két nappal Molnár Albert lelkész keresztelte, Szűcs György és Sallai Anna lettek a keresztszülei.

Fejes Sándor születési bejegyzése a bugyi református születési anyakönyvben (forrás: familysearch.org)

Besorozásáról sajnos nem találtam információt. A Monarchia hadvezetése heti több alkalommal adott ki úgynevezett Veszteséglistákat, ahol ABC-sorrendben felsorolták a közös hadsereg katonáinak sebesüléseit, hadifogságba esését és halálát. 1918 elején[1] olvashatunk arról, hogy Fejes Sándor 1917. szeptember 4-én, mint a császári és királyi 41. tábori tüzérezred honvédja elhunyt. Halálozási bejegyzését sajnos sem a bugyi halotti anyakönyvekben, sem az ócsai járásbírósági iratai közt nem találtam. Az ezredfordulón kiadott, a település történetét feldolgozó könyvben is üres volt a rá vonatkozó adatsor[2].

Fejes Sándor haláláról szóló bejegyzés a Veszteséglistán (forrás: Arcanum Adattár)

A szerencsés véletlennek köszönhetően azonban ráakadtam a kérdéses információra: Fejes Sándor ugyanis a kaposvári császári és királyi tartalékkórházban, vérmérgezésben hunyt el[3] a fenti időpontban; vélhetően csatában lövést kapott. Érdekes, hogy halálát hivatalosan csak 1926-ban állapította meg az illetékes járásbíróság és ekkor is anyakönyvezték, megjegyzésben ezzel: „a hazáért hősi halált halt katona”.

Fejes Sándor halálozási bejegyzése a kaposvári polgári halotti anyakönyvben (forrás: familysearch.org)

Mivel azon kevesek közé tartozott, akik a háborúban Magyarország területén hunytak el, így szülei nagyobb anyagi áldozat nélkül haza tudták hozatni a holttestét és így szülőhelyén, Bugyin temethették el. Sírköve ma is megtalálható a helyi temetőben. Felirata különösen megható, ugyanis rajta kívül csak menyasszonya, Nagyszegi Rózsika szerepel név szerint.

Fejes Sándor sírja a bugyi temetőben (saját fotó)

Neve megtalálható az 1995-ben felállított bugyi hősi emlékművön is.

A bugyi hősi emlékmű, rajta Fejes Sándor nevével (saját fotó)
 

Tisztelet a hősöknek!



[1] Veszteséglisták 1918. január 26-ai szám 19. oldal

[2] Czagányi László: Bugyi község története (2000) I. kötet 428. oldal

[3] Kaposvár polgári halotti anyakönyv 1926/220. bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése