2012. december 17., hétfő

Szűcs-ág

A Nagykőrös-centrumú kutatásaim során mind a Városi Levéltárban, mind pedig a Református Egyházközségben csupa pozitív hozzáállással és segítőkészséggel találkoztam. Az egyháznál az anyakönyvekben merülhettem el, s így sikerült a családfának az ágait az 1800-as évek közepéig visszavezetni.

a nagykőrösi református templom

Az F. Szűcs-ágat innen tovább tudtam vezetni Jászkisérre, ahol már a XVIII. század első harmada volt a végpont. A családnévben az "F." rövidítés a "Fazekas"-t jelentette, mely vélhetően a foglalkozásra utalt, ugyanis szépapám apjánál, Fazekas Szűcs Andrásnál (1822-?) fordul elő először, azonban nála még sohasem rövidített formában; s abban az időben 2 Szűcs család is élt Jászkiséren, vélhetően így különböztették meg a két famíliát. A fiánál már csak rövidített formában jelenik meg (F. Szűcs Mihály /1846-1890/), aki Nagykőrösön kötött házasságot Cseh Máriával (1851-1932). Fazekas Szűcs András egy ceglédi lányt vett el feleségül (Orosz Eszter /1830-?/), így ezen város is megnyílt a kutatandók sorában számomra.

Sajnos a nagykőrösi református anyakönyveket elég hiányos adattartalommal vezették a XIX. században, azaz esküvőkötéskor szinte mindig csak az életkort és a tanúk neveit írták be, vagy születéskor csak az apa neve van beírva, így kicsit komplikált eligazodni az "általánosabb" családnevek közt (Szűcs, Somodi, Faragó, Horváth), melyekkel a családfa bővült visszafelé menve az időben (ugyanezen "hanyagság" megfigyelhető azonban a kecskeméti katolikus anyakönyveknél is, de erről majd inkább máskor, a Végh-ágnál).

Anyai nagyanyai dédanyám katolikus, s édesapja I. világháborús hősi halott, az Arany János Gimnázium előtti emlékművön is megtalálható a neve (Nagy József /1878-1914/).

a nagykőrösi hősi emlékmű

Anyai nagyanyai dédapám (Moldován György /1899-1940/), aki - mint már korábban említettem - erdélyi származású, 1940.augusztus 3-án halt meg Nagykőrösön, 27 nappal szülőfaluja Magyarországhoz való visszacsatolását megelőzően. A halála után dédanyám egyedül maradt a három leányával.

dédapám, Moldován György



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése