2021. július 23., péntek

Litkey Benedek, egy ócsai születésű olimpikon

Litkey Benedek Farkas 1942. március 26-án született Ócsán, vitéz Litkey György (1907-1975) festőművész, rajztanár és Brucker Gizella (1903-1990) gyermekeként. Az első világháborús tettei miatt vitézzé avatott édesapa a helyi polgári iskolában tanított 1941 és 1944 között. Utána a család Budapestre költözött, így az iskolai tanulmányait is már a fővárosban végezte Benedek.

Huszonegy évesen kezdett vitorlázni bátyja, Balázs (1939-) legénységeként. 1963-ban, rögtön az első évben egy öreg, tízéves német holdorf hajóval a harmadik helyen végeztek a Magyar Bajnokságon. Ezután a BKV Előre nagy hollandi-fejlesztésbe kezdett és rövidesen egy komoly hollandis klub alakult ki. Ennek köszönhetően Benedek és testvére egy új Bob-Hore hajót kapott és ezután három évig nyerték a bajnokságokat. 1969-ben világbajnoki nyolcadikak lettek. Még a müncheni olimpia évében szétültek testvérével.

Magyar vitorlások indulnak az olimpiára (Népsport)

Litkey az 1972-es müncheni olimpián a magyar küldöttség tagjaként 120 ponttal a tizenhatodik helyen végzett párosban, Izsák Szabolccsal (1944-1993). A vitorlásversenyt igazából Kielben rendezték a németek. A Litkey–Izsák kettős egy tizedik és egy harmadik hellyel kezdett, ám a későbbiekben nem tudta megismételni ezt a teljesítményt. Ők inkább erős szélben lehettek volna esélyesebbek, szerelésük is ilyen körülmények között volt igazán gyors. Eredményük a mezőny közepén így is becsülendő teljesítmény. "Elkövettem egy nagyon nagy hibát. Mindenki új árbocot vett, és azt használta. Nekem egy öreg Proctorom volt, ami jól be volt lőve, de az olimpia előtt összehoztam egy új árbocot, amit próba nélkül tettem be. Nem értem el vele a régi sebességemet sem. Cserélni pedig nem lehetett. Butaság volt. Tizenhatodikak lettünk." - emlékezett vissza a versenyre Litkey. Vitorlázás szakágban Fináczy György a finn dingi szakágban, míg a Gosztonyi András-Holovits György páros csillaghajóban 8. lett az olimpián.

A Litkey-Izsák páros fényképe a Képes Sportban

Olimpiai végeredmény a Népsportban

Az olimpia után jobbára harmadik és második helyeket szerzett, immáron Bara Károllyal. 1978-ban ismét összeült testvérével, Balázzsal és megint bajnokok lettek. Néhány évig solingozott a mai Balatonfüredi Yacht Club elődjében, majd 1984 és 1992 között Ausztriában élt, ahol 1986-ban az Osztrák Képzőművészeti Szövetség tagja lett, de a vitorlázáshoz sem maradt hűtlen, ismét hollandiban versenyzett és szerzett osztrák bajnoki ezüstérmet.

A kilencvenes évek elején még néhány évig repülő hollandizott azzal a hajóval, amivel 1978-ban utoljára bajnokságot nyertek testvérével. Elkezdett nagyhajózni, és nyert a 30-as cirkáló és a Yacht osztályban is bajnokságot. Ezüst- (1997) és bronzérmes (2006) is volt a Kékszalagon. Röviddel halála előtt saját galériához jutott. Akkor azt mondta, ez az amire egész életében vágyott.

Két gyermeke, Farkas és Botond az 1996-os atlantai olimpián képviselték Magyarországot finn dingi és 470-es osztály szakágakban.

2011. június 18-án, egy balatoni vitorlásversenyen lett rosszul Csopak közelében, ám a gyors segítségnyújtás ellenére életét már nem tudták megmenteni. A balatonfüredi Köztemetőben helyezték örök nyugalomra.


források:

Képes Sport (Arcanum Adatbázis)

Népsport (Arcanum Adatbázis)

www.hunsail.hu

www.olimpia.hu

www.wikipedia.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése