2022. április 11., hétfő

125 éve hunyt el Deutsch Jakab, Ócsa községi orvosa

Deutsch Jakab 1822 körül született Aszódon. Mivel az izraelita anyakönyveket csak 1850-től vezetik – és Aszódon nem maradtak fenn a korábbi összeírások – a pontos születési dátumát és szülei nevét nem ismerjük.

1846. március 20-án elég jó-ra vizsgázott sebészetből, május 22-én azonban szülészetből felfüggesztetett. Június 4-én elégséges-re javította érdemjegyét, így polgári sebésszé és szülésszé avatták a pesti egyetemen.[1]

Deutsch Jakab diplomeszerzési bejegyzése (forrás: SE Központi Levéltár)

A már említett anyakönyvezési hiányosságok miatt esküvőkötésének pontos idejét és helyét nem ismerjük, annyi azonban bizonyos, hogy az ócsai születésű Steiner Eleonórát (1826-1892) vezette oltár elé. A további életrajzi adatokra a már bővebb adattartalmú, alsódabasi anyakönyvekben bukkanhatunk.

1850. november 3-án született első gyermekük, Deutsch Lujza Alsódabason. Mivel 1864-ig hét gyermekük született a településen, így valószínű, hogy itt is dolgozott orvosként Deutsch doktor. 1868-ban már Monoron született legkisebb gyermekük, Bernát. Első gyermekük esküvőjére (1870) – mint ahogyan szinte valamennyiüknél – már Ócsán került sor. Hogy miért költözött a család Ócsára, nem tudjuk: talán, hogy közelebb legyenek a doktor özvegy anyósához, esetleg szakmai/karrier szempontok játszottak szerepet?! Így kijelenthető, hogy 1868 és 1870 között már biztos, hogy Ócsán praktizált polgári sebészként és községi orvosként. Így egyetlen egészségügyi szakemberként dolgozott a faluban az 1872/73-as kolerajárvány idején.

Az utolsó, középkorias formát öltő kolerajárvány az 1872/73-as volt (~450 ezer beteg, 190 ezer halott a Magyar Királyságban). A mai időkhöz hasonlóan akkor is egy pandémiás hullám söpört végig a világon. A járvány országos kitörésének időpontja 1872. szeptember 14-re datálható. Pest megyében 1872. október 29-én jelentettek egy alsódabasi férfi napszámos megbetegedését. Összességében elmondható, hogy 1872-ben a kolera csak ízelítőt adott, mind az országban, mind Pest megyében. 1872-ben a megyében 47 községben 617 fő betegedett meg, ebből 260-an haltak meg. A tél beálltával a járvány alábbhagyott, de 1873 nyarán a korábbinál jóval súlyosabb formában pusztított a megyében és az országban egyaránt. Ez volt a sorban a negyedik kolerajárvány, amely 1865 és 1875 között pusztított. A későbbi XIX. századi járványok halálozási aránya már elmaradt a korábbiaktól.

Kolerában elhunyt ócsaiak a helyi református halotti anyakönyvben 1873 augusztusában (forrás: familysearch.org)

Kolerában elhunyt ócsaiak az alsónémedi római katolikus halotti anyakönyvben 1873 augusztusában (forrás: familysearch.org)

A XIX. században az „epés hányásként” is ismert kolera áldozatainak száma elérte az egymilliót. A betegséggel szemben csak 1892-re sikerült eredményesen felvenni a küzdelmet. Ekkor már elrendelték a közterületek takarítását, ajánlották a tiszta víz fogyasztását, a betegeket pedig ideiglenes kórházakban helyezték el. A korabeli élclapokban megjelentek vicces jelenetek, versek is a koleráról:

Szatírikus vers a kolera "ellenszeréről" a Bolond Miksa 1872-es számában (forrás: Arcanum Adatbázis)

Szatírikus pillanatkép a koleráról a Bolond Miksa 1873-as számában (forrás: Arcanum Adatbázis)

A falu egészségügyi helyzete a Magyar korona gyógyszertár 1886-os felállításával javult érdemben, már nem a „közeli” Soroksárról kellett beszerezni a gyógyszereket.

Deutsch doktor felesége, Steiner Elenonóra 1892. december 12-én hunyt el Ócsán, ott is temették el. 

Deutsch Jakabné síremléke (forrás: saját fotó)

Deutsch Jakabné síremléke (forrás: saját fotó)

Deutsch Jakab négy és fél évvel élte túl feleségét, 1897. április 11-én hunyt el Ócsán szívhüdésben, azaz hirtelen szívmegállásban. A helyi izraelita temetőben helyezték örök nyugalomra, felesége mellé. Mindkettőjük sírja ma is látható.


Dr. Deutsch Jakab síremléke (forrás: saját fotó)


Dr. Deutsch Jakab síremléke (forrás: saját fotó)

A kutatásomhoz segítséget nyújtott az Arcanum Adatbázis, a Semmelweis Egyetem Központi Levéltára, a családfa összeállítása pedig nem sikerült volna a MACSE adatbázisa és a familysearch.org nélkül.



[1]  HU-SEKL 1.f. Az Orvostudományi Karon végzett hallgatók jegyzéke 3. kötet 336. oldal 1194. bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése