2021. március 30., kedd

Bugyi orvosi házak képeslapokon

2015 óta március 30-a az Orvosok napja Magyarországon. Ebből az alkalomból bemutatok két olyan bugyi képeslapot a gyűjteményemből, amin helyi orvosok házai szerepelnek.

1917-ben feladott képeslap

A fenti lapon látható Orvosi lak-ban nem más lakhatott, mint Bugyi megbecsült községi orvosa, dr. Kovács (született: Kohn) József (1861-1938) és családja. Három gyermeke közül a legfiatalabb, István követte az egészségügyi pályán, aki fogorvosként dolgozott Budapesten, az Andrássy úti rendelőjében.

A képeslapon még egy érdekesség megfigyelhető: a római katolikus templom még hagymakupolás, tehát a fotó 1915 nyara előtt készült, ekkor égett le ugyanis a templom teteje egy villámcsapástól. A templom előtt még fakereszt látható - a ma is megcsodálható kőfeszületet 1944-ben állították.

Képeslap az 1930-as évekből

A fenti képeslaphoz, pontosabban az azon látható Dr. Albusz-villa-hoz érzelmi szálak is fűznek: 26 évig volt otthonom a Kossuth Lajos utca 17., 1985 és 2001 között. A házat dr. Abay (született: Albusz) Frigyes községi orvos építtette, az elbeszélések szerint a saját erdejéből hozatta a gerendának valót. 1996-ban Bugyi posztumusz díszpolgára lett, később utcát is neveztek el róla a településen. A doktor úr háza ma a Családsegítő Szolgálatnak és egy orvosi rendelőnek ad helyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése